Hos Müller Gas Equipment A/S, der producerer flaskeventiler til industrigasser og er beliggende i Sønderborg, har de taget andre metoder i brug for at løse udfordringen med manglende arbejdskraft. MGE har nemlig igennem længere tid investeret hårdt i robotter til at varetage produktionen. Læs med her og hør om hvilke fordele det har haft.

”Vores bedste anbefaling er at igangsætte automatisering af produktionen hurtigst muligt – det betaler sig på flere områder”

Thorsten Rossen, Produktionschef, Müller Gas Equipment A/S

 

 

 

 

Lars Duisberg Jørgensen

Hvorfor er I ikke i så høj grad plaget af mangel på arbejdskraft hos MGE?

Hos MGE har vi valgt at investere tungt i automatisering og har i den forbindelse anskaffet os robotter til at varetage vores produktionsfunktioner. Vi fik vores første robot allerede i 2008 og har sidenhen indkøbt flere. I dag er vi oppe på 20 robotter i produktionen, og vi har lige bestilt 10 mere.

 

Hvor mange ansatte har I afskediget i forbindelse med automatiseringen?

Selvom man skulle tro, at automatisering af produktionen kunne resultere i et større antal afskedigelser, har det omvendt haft en positiv effekt på vores arbejdsforhold. Automatiseringen har givet os mulighed for at omrokere således, at ensformige monotone job er forsvundet og erstattet af mere alsidige jobs med daglige interessante udfordringer. På den måde har vi kunne skabe bedre arbejdsforhold og mere spændende jobs for vores medarbejdere.

 

Hvad var jeres overvejelser ift. medarbejdernes reaktioner på automatiseringen?

Vores største overvejelser gik på de tekniske udfordringer, samt om vi kunne få vores medarbejdere oplært tilstrækkeligt hurtigt. Det har dog vist sig at være unødvendige bekymringer, og alle har taget godt imod indfasningen af vores robotter. Fordi formålet ikke har været afskedigelser, har dette ikke været et bekymringspunkt for os.

 

Hvad er den største gevinst ved automatiseringen?

Selvom implementeringen af robotter ikke har givet os en 1:1 omrokering af funktioner, har automatiseringen gjort det muligt for os at udnytte vores kapacitet mere effektivt og derved givet os øget konkurrenceevne i markedet. Vores produktionspotentiale er derfor steget markant og i den nuværende situation med mangel på arbejdskraft, kan vi øge omsætningen med det samme antal medarbejdere grundet de mange robotter i produktionen. Yderligere har det været særdeles positivt at kunne tilbyde bedre arbejdsforhold til vores ansatte.

 

Hvad har implementeringen af robotter krævet af medarbejderne?

Vi har efteruddannet vores medarbejdere og har oplært vores ufaglærte i brugen af robotterne. Dette har styrket fastholdelsen af medarbejderne, idet ny teknologi og inddragelse har vist sig at give øget arbejdsglæde.

 

Hvad er jeres bedste råd til andre virksomheder, der mangler arbejdskraft?

Robotter er ikke noget man skal have berøringsangst for. Vores bedste anbefaling er at igangsætte automatiseringen af produktionen hurtigst muligt – det betaler sig på flere områder.